Viki Grošelj

Začelo se je pred dvanajstimi leti na Šmarni gori. V sedlu pod vrhom je nekdo na improvizirani stojnici, mimoidočim pohodnikom ponujal nenavadne dereze, bolj derezice. Drobni kovinski zobci med seboj povezani z verižico, zgoraj pa pritrjeni na močno elastiko. Na katero koli obutev, naj gre za gorniške čevlje ali superge, jih brez težav namestiš. Kot da bi obuval nogavico. Takoj mi je bilo seveda jasno, da niso primerne za zahtevnejše vzpone v visokih gorah in da pri plezanju v ledu ne morejo nadomestiti klasičnih gorniških derez, znajo pa biti odličen pripomoček za varnejšo hojo po položnejših zasneženih in poledenelih pobočjih, s katerimi se vse leto, ne le pozimi, nenehno srečujem.

Izvedel sem, da jih izdelujejo v tovarni Veriga v Lescah. Telefonski klic in vprašanje, če jih zanima testiranje njihovih derez tudi v Himalaji in prijazen odziv. Le par dni kasneje je nekaj kompletov derezic že potovalo z menoj v Nepal. Jeseni leta 2008 sem namreč, z manjšo skupino prijateljev, želel raziskati nekaj velikih sedel področja Kumbu pod Everestom. Šlo je bolj za raziskovanje, kot za plezanje, na višinah od štiri do šest tisoč metrov in to po terenu, ki bo kot nalašč, tudi za testiranje te vrste derez.

Na sedlu Tesi Lapča. (foto: V.Grošelj)

 

Iz Katmanduja smo v naslednjih dneh poleteli na visokogorsko letališče Lukla in se po eni najbolj veličastnih pokrajin našega planeta vzpeli do vznožja 5755 metrov visokega sedla Tesi Lapča. Zadnjih nekaj sto višinskih metrov mešanega terena snega, ledu in skalovja sva se lotila le midva z Ivčem. Brez Veriginih derezic bi nama šlo pošteno za nohte. Tako pa sva brez večjih težav dosegla želeni cilj, z njega občudovala neverjeten razgled na himalajske orjake in skrivnostno dolino Rolwaling na zahodu, potem pa tudi zanesljivo in varno sestopila do čakajočih prijateljev.

Uspešen vzpon nam je bil v dodatno vzpodbudo. Naslednja tri sedla, 5417 metrov visoki Renjo, 5420 metrov visoki Čola in 5535 metrov visoki Kongma smo ne le dosegli, ampak jih tudi prečili. Z ledom pokriti Čola je bil nova imenitna preizkušnja za testiranje derez in opravile so ga z odliko. Še bolj prijetno presenečen nad njihovo uporabnostjo pa sem bil, ko sva z Ivčem, s sedla Kongma, skušala splezati na 5710 metrov visoki vrh, Pokalde Nord.

Med vzponom na Pokalde Nord. (foto: V.Grošelj)

 

Na vrhu Pokaldeja. Zadaj Čo Oju, 8201m. (foto: V.Grošelj)

 

Plezanje v mešanem terenu kar zahtevnega grebena nama je šlo odlično od rok in še bolj nog. Derez ni bilo treba snemati, saj je bil njihov oprijem enako dober na snegu, kot na grušču ali v skali. Zahteven vrh, z lepimi pogledi na himalajska orjaka Lotse 8516m in Makalu 8481m, je bil prava češnja na torti našega uspešnega raziskovanja.

Izpolnjeni z novimi doživetji in polni prebujenih spominov na naše prejšnje obiske tega področja, smo zadovoljni počasi zaključevali načrtovano pot. Res nam je šlo dobro. Dosegli smo zastavljene cilje in nekatere celo presegli. Tudi zato, ker smo imeli odlično spremljevalno ekipo domačinov. Vodil jo je šerpa Gjurmi. Tri leta prej sva skupaj splezala na eno najlepših, pa tudi bolj zahtevnih gora nepalske Himalaje – 6815 metrov visoki Ama Dablam.

Ama Dablam, ena najlepših gora na svetu. (foto: V.Grošelj)

 

Uspešen vzpon je imeniten temelj prijateljstvu za vse življenje. Od takrat sem si vedno želel, da me na poteh po Kumbuju spremlja Gjurmi. Če slučajno ni bilo mogoče, pa sem se zanesljivo oglasil pri njem v vasi Pangboče, v vznožju »najinega« Ama Dablama.

Tudi tokrat smo uspešno potovanje zaključili v toplini njegovega doma. V zahvalo za odlično sodelovanje  in vso njegovo skrb za nas, sem mu dereze podaril. Še kako mu bodo prišle prav, ko bo z drugimi skupinami popotnikov hodil čez visoka sedla ali pa iskal svoje jake, ki se pasejo na visokogorskih pašnikih. Bil jih je sila vesel. Sam pa sem bil še dodatno zadovoljen, da se je moje sodelovanje z Verigo tako lepo začelo. Referenca, da na himalajskih poteh tvoje odlične izdelke s pridom uporabljajo tako tujci kot domačini, res ni od muh…